Dampet pinnekjøtt

For mange er nydampet pinnekjøtt en av julens høydepunkter. Velg gjerne røkt pinnekjøtt, det gir ekstra smak til kjøttet.



Antall porsjoner: 4
Tid: 3 timer (+ bløtlegging)

INGREDIENSER
1,6 kg pinnekjøtt (beregn ca. 400 g pr. porsjon)
bjørkepinner eller rist

Legg pinnekjøttet i en stor kjele eller en bolle. Dekk pinnekjøttet med kaldt vann. La pinnekjøttet stå i romtemperatur i ca. 24 timer. Hvis du bløtlegger pinnekjøttet lenger, vil det bli mindre salt. Hvis du bløtlegger det kortere, vil det bli saltere.

Legg bjørkepinner eller en rist i bunnen av en stor kjele. Du kan også legge kokefaste poteter i bunnen av kjelen istedenfor pinner eller rist. Fyll på med vann til det står på høyde med pinnene eller risten.

Foto: Oktopus
Foto: Oktopus

Legg det utvannede pinnekjøttet oppå bjørkepinnene og sett på lokk. Skru på varmen og kok opp. Skru deretter ned varmen til vannet i  kjelen er rett under kokepunktet. La pinnekjøttet dampe i ca. 3 timer  til det er helt mørt, og nesten faller fra hverandre når du tar på det. Pass på å fylle på med vann underveis, slik at vannstanden er lik som da du startet.

Hvis du ønsker å servere vossakorv ved siden av pinnekjøttet, kan du  legge dem på toppen av pinnekjøttet de siste 15 minuttene av dampetiden.

Nå kan du servere pinnekjøttet nydampet, eller du kan legge det på et stekebrett og steke det midt i ovnen ved 220 °C i ca. 10 minutter  før servering.

Server pinnekjøttet med nykokte poteter og rotmos.