Det perfekte kjøkken

Ikke mange kan skryte av å ha det perfekte kjøkken, men les hva som etter Mariangela sin mening gjør et kjøkken godt å jobbe i.

Mariangelas Edel kjøkken

For en matentusiast som meg tilbringes noen av de aller beste stundene på kjøkkenet. Her blandes, røres, vispes, kokes, stekes, helles, krydres og nytes måltid etter måltid. Som en konsekvens av dette ligger dessverre kjøkkenet alltid laglig til for rot, oppvask og kaos. For jovisst elsker jeg å diske opp med nydelige retter, men jeg er ikke like glad i å rydde opp i kaoset etterpå. Derfor tenkte jeg dele noen tips til hva et kjøkken bør inneholde for å gjøre matlagingen så lettvint, hyggelig og funksjonell som mulig.

 

God benkeplass

Det er utrolig deilig å ha armsleng og god plass når man skal lage mat. Min kjøkkenbenk går nedover hele langveggen på kjøkkenet, og der kan jeg virkelig breie meg ut. Det er også nok plass til at flere kan stå ved siden av hverandre, noe jeg vet å utnytte. For hva er vel triveligere enn å invitere familie og venner til å lage mat sammen? Både sosialt, hyggelig og ikke minst man kan la gjestene ta seg av løkskjæringen.

En stor vask

Når jeg lager mat blir det ofte mye oppvask, og siden jeg misliker rot på kjøkkenbenken er en god kjøkkenvask alfa og omega. Min romslige porselensvasken er redningen min! Der forsvinner skjærefjøl og kniver, boller og sleiver, kjeler og slikkepotter med en gang jeg er ferdig med dem. Et stort bonus er at kantene på vasken er såpass høye at jeg ikke ser oppvasken og dermed glemmer helt at den eksisterer. Iallfall en liten stund.

Mariangelas Edel kjøkken bord
Mariangelas Edel kjøkken

Romslige skuffer

Livet på kjøkkenet fikk en helt ny mening da jeg byttet ut underskap med skuffer. Så utrolig praktisk det er å åpne opp en skuff og ha alt synlig og sortert. Tiden der jeg satt på knærne og ryddet ut av skapet før jeg tilslutt fant det brune sukkeret gjemt lengst der inne er definitivt forbi. Og takk og lov for det!

Stort kjøleskap

Jeg elsker å invitere til fest og da lager jeg alltid masse mat! Men for å ikke ende som et superstresset og svett monster på kjøkkenet fem minutter før gjestenes ankomst, liker jeg å forberede så mye som mulig dagen i forveien. Men dette må oppbevares kjølig, og derfor er kjølehjørnet blitt min beste venn. Her kan jeg oppbevare nærmest ubegrensede mengder mat og kaker. I tillegg er det plass til drikkevarer. Slå den!

Disse fasilitetene er verktøy som letner tilværelsen på kjøkkenet mitt. Men den viktigste fasiliteten av dem alle er selvfølgelig venner og familie, latter og god stemning rundt bordet- og gjerne et godt glass vin! Og en snill ektemann som tar oppvasken.

Mariangela lager de herligste italienske retter og her deler vi to av de med våre lesere:

Mariangela Di Fiore Caprese

Insalata caprese

Tomat - og mozzarellasalat

500 g cherrytomater av beste kvalitet
300 g bøffelmozzarella
extra virgin olivenolje
salt
friske basilikumblader

Skyll cherrytomatene og del dem i mindre biter. Skjær mozzarellaen i biter. Bland tomater og mozzarella sammen i en bolle, drypp over litt olivenolje, smak til med salt og bland inn rikelig med friske basilikumblader.

Server gjerne capresesalaten med godt brød til.

Mariangela Di Fiore Crostini

Crostini

2 store baguetter
Olivenolje
Evt bladpersille

Oliventapenade

100 g svarte oliven
1 ts kapers
1⁄2 hvitløk
4 ss extra virgin olivenolje

Tapenade med kapers og soltørket tomat

1 liten håndfull mandler
100 g soltørket tomat
1⁄2 hvitløk
1 ss kapers
2 ts balsamicoeddik
2 ss extra virgin olivenolje

Kjør oliven, kapers, hvitløk og olivenolje i foodprosessor til en glatt blanding, eller bruk en stavmikser.
Skåld mandlene i kokende vann og ta av skallet. Rist dem deretter i en liten panne. De skal bli varme og bitte litt gylne, men pass godt på at de ikke blir brent.

Kjør soltørket tomat, hvitløk, kapers, balsamicoeddik, mandler og olivenolje i en foodprosessor til en glatt blanding, eller bruk en stavmikser.

Forvarm stekeovnen til 220 °C. Del baguettene i skiver, drypp noen dråper olivenolje på hver og stek dem i stekeovnen til de er gylne og sprø. La crostiniene avkjøles litt før du har på tapenadene og pynt gjerne med litt finhakket bladpersille.