Førjulsfest

Trenger du en pause i julekaoset? Hva med å invitere dine nærmeste til selskap med deilig mat og lekker oppdekking. Her er Mariangelas oppskrift på en vellykket førjulsfest.

Førjulsfest

Jeg elsker førjulstida og alt det den bringer med seg av liv og røre. Da fylles huset av barn og venner, pepperkakebaking, lussekatter og juleaktiviteter. Men midt i det herlige førjulskaoset er en venninnekveld god mat og rolig musikk et svært kjærkomment avbrekk. Da tar vi en pause fra alle juleforberedelsene og samles til førjulsfest og koselig prat på kjøkkenet mitt.

Forrett

Pepperkaker og ost

Mariangelas oppskrift, Pepperkaker og ost

Pepperkaker:

2, 5 dl sukker
2 dl sirup
1 ts malt nellik
1 ts malt ingefær
1 ts malt kardemomme
2 ts kanel
1 ts pepper
250 g smør
2 egg
3 ts natron
ca 700 - 800 g hvetemel

Kok opp sukker og sirup på svak varme. Tilsett malt nellik, ingefær, kardemomme, kanel og pepper. Rør inn natron. Hell blandingen over i en stor bolle og bland inn smør og egg. Tilsett så melet, litt etter litt og kna godt sammen, til du har en jevn og fin deig. Pakk deigen inn i plast og sett den i kjøleskapet noen timer.

Kjevle så deigen ut på et melet bakebort og stikk ut pepperkaker. Stek kakene på 200 grader midt i ovnen i cirka 9-10 minutter. Avkjøl pepperkakene på rist.

Oster:

Stilton med fikensyltetøy
Chevre og dadler
Mozzarella med trøffelolje
Halloumi med granateple og valnøttolje
Manchego med tørket frukt
Parmesan med druer
Ovnsbakt brie med honning og nøtter

Hovedrett

Ovnsbakt kylling med urter, rotgrønnsaker og appelsinsaus

Til 4 porsjoner

1 hel kylling
1 appelsin
Friske urter (jeg brukte estragon og timian)
2 ss smør
Salt, pepper

Forvarm ovnen til 225 grader.

Gni kyllingen inn med smør, salt og pepper. Skjær appelsinen i to og legg en halvdel inn i kyllingen sammen med en god bunt friske urter.

Legg så kyllingen i en ildfast form og sett den inn i ovnen. La den steke i et kvarter, senk så temperaturen til 180 grader. For å få kyllingen så saftig som mulig er det viktig at du øser stekesjy over kyllingen med jevne mellomrom. La den steke i 40-45 minutter til den er fin og gylden. Kjernetemperaturen skal være 68 grader midt i brystet, så sjekk gjerne med et steketermometer.

Ovnsbakte rotgrønnsaker:

2 gulrøtter
2 pastinakk
2 persillerot
3 jordskokker
1 rødbete
3 poteter
1 søtpotet
1 rødløk
2 hvitløksfedd
2 ss akasiehonning
Saften av en halv appelsin
Olivenolje
Salt, pepper
Frisk rosmarin

Skrell og skjær alle grønnsakene i grove biter og ha dem over i en ildfast form. Knus hvitløkfeddene og ha dem over i formen. Hell over olivenolje, saften av en halv appelsin, et par spiseskjeer flytende honning, salt og pepper og noen kvister frisk rosmarin. Vend grønnsakene godt i formen.Stek grønnsakene på 225 grader i cirka 40 grader.

Appelsinsaus:

2 sjalottløk
2 ss smør
1/2 rød chili
Saften av 3 appelsiner
4 dl kyllingkraft/sky
2 dl kremfløte
1/2 -1 ts revet appelsinskall
1 ts finhakket estragon

Finhakk sjalottløk og chili. Smelt smør i en kasserolle og stek sjalottløk og chili til det er mykt og blank. Tilsett kraft/sky fra kyllingen eller bruk fond. Press i appelsinsaft og la sausen koke på middels svak varme til væskemengden er halvert. Ha så i kremfløte og la sausen koke i et par minutter til. Smak til med revet appelsinskall, salt og pepper og gjerne litt finhakket estragon.

Dessert

Ostefromasj med pasjonsfrukt

Mariangelas oppskrift, Ostefromasj med pasjonsfrukt

4 porsjoner

ca 10 pepperkaker
2 ss usaltet smør
150 g mascarpone
2 dl kremfløte
2 ss sukker
1/2 vaniljestang
4 pasjonsfrukt
Frisk mynte
litt melis

Knus pepperkakene til smuler og bland inn 2 spiseskjeer smeltet smør. Fordel pepperkakene i fire dessertskåler. Ha kremfløte, sukker, mascarponeost og frøene fra en halv vaniljestang over i en bolle og pisk til det blir en fin ostekrem. Ha ostekremen over i dessertskålene. Ha over pasjonsfrukt og pynt med mynteblader. Sikt litt melis over og servér kalde.