Gul meny: Oppskrifter som slipper solen inn på kjøkkenet

 

Våren bringer med seg en fargerik fest av friskhet og smak når det gjelder mat. Lys opp hverdagen med gul som sitroner, mais, gule erter, og gule paprikaer som lyser opp tallerkenen. Enten det er i salater, supper, eller hovedretter, kan gul mat symbolisere den forfriskende energien og gleden ved våren, og bidra til å skape en livlig og smakfull spiseopplevelse.


VELKOMSTGLASS

Solskinnsgul Mimosa. Bland appelsinjuice med noe sprudlende, og pynt med en skive appelsin.


FORRETT
Pannestekt kamskjell med appelsinsaus og mango. Lag saus av sjalottløk, meierismør, appelsinjuice, salt og pepper. Stek kamskjellene for seg. Server med frisk revet mango og koriander.


HOVEDRETT
Kremet fiskesuppe à la kokk Jan Ivar Nykvist! Til fire personer trenger du:

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 2 dl melt
  • 2 dl fløte
  • En halv ts safran
  • 5 dl fiskekraft
  • 2 gulrøtter
  • 1 fennikel
  • 400 fisk uten skinn og bein
  • 2 dl frosne grønne erter
  • 4 ss finhakket gressløk
  • 4 ss dill
  • Saften av en halv sitron
  • En halv ts salt
  • En halv ts kvernet pepper

Kok opp melk og fløte i en kjele. Smelt smøret sammen med safranen i en annen kjele. Pisk inn melet i smøret, og la frese i ett minutt under omrøring. Spe med melkeblandingen mens du fortsetter å røre. Tilsett fiskekraft. La koke i fem minutter. Skrell gulrøttene og kutt gulrøtter og fennikel i terninger. Ha grønnsakene i fiskesuppen og la koke i ca. fem minutter til gulrøttene begynner å bli møre. Skjær fisken i grove terninger. Ha fisk og erter i fiskesuppen og la trekke på svak varme i fem minutter. Vend forsiktig inn gressløk og dill. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

DESSERT
Peppergrillet ananas! Grill noen søte ananasskiver, og server med flaksalt, chilli, limejuice og vaniljeis.

Oppskriftene er hentet fra kokeboken Sulten. Den er laget av kokk Jan Ivar Nykvist og fotograf Mats Dreyer fra Oktopus, som er Noremas samarbeidspartner på foto og matinspirasjon. Se flere av arbeidene deres her. 

Eller på Instagram: @oktopus_studio, @janivarnykvist, @mats.dreyer