Nå kommer aspargesen!

Vi i Norema kjøkken er så heldige å få samarbeide med Opplysningskontoret for frukt og grønt og i går tok dette samarbeidet oss med til grønnsaksbonde Bernt Freberg sin aspargesåker.

Asperges lastebil

Kortreist og velsmakende!

For de av oss som er opptatt av kortreist mat med mye smak så er aspargesen, også kalt "grønnsakenes konge", en klar favoritt. Norsk asparges gjør det godt i internasjonale smakstester med sin utpregede smak av nøtter og gress.

Korte fakta

Asparges er en gammel kulturplante kjent helt fra romertide, den er kalorifattig og inneholder kalsium, jern og fosfor, i tillegg til A- og C-vitaminer.

Asparges er en staude og hver rot kan gi opptil 20 asparges pr sesong. Det tar opptil 3-4 år før man kan høste sin første asparges, så vær tålmodig om du ønsker å bli aspargesbonde.

I Norge er grønn og hvit asparges vanligst, men man får også en lilla variant. Den grønne aspargesen er rikere på vitaminer og mineraler enn den hvite.

Holder seg lenger i vann

Asparges trenger vann for å holde saftstrømmen i gang så Freberg råder deg til å sette buntene i vann akkurat som du gjør med snittblomster, da holder fargen og spensten seg lenge i kjøleskapet.

Hvasser asperges
Hvasser asperges rot

Rask vekst og kort sesong

Med mye nedbør og gode solforhold rett før høstingen forventer Freberg å kunne høste 20-25 tonn asparges før sesongen er over om 4-6 uker.

- Hos Hvasser Asparges skjæres stilkene forsiktig for hånd før de vaskes, buntes og pakkes for så å bli kjørt ut i butikkene. Dette sikrer god kontroll på produksjone og kun førsteklasses varer i butikk, presiserer Freberg.

- Når forholdene er på sitt beste med fuktig jord og mye sol kan hver enkelt asparges vokse så mye som ti centimeter i døgnet. Da må vi noen dager ut og høste to ganger, sier Freberg.