Sett farge på hverdagen! Finn din kjøkkenfarge.

Farger setter stort preg på et rom. Les fargeguiden vår her, og bli inspirert til kjøkkenet.

Hva er favorittfargen din? Uansett hva svaret er, har du nok opplevd at farger kan gjøre noe med deg. Det er forsket og spekulert mye rundt hvorfor vi mennesker påvirkes av farger. Noen mener det er biologisk, og stammer fra tiden da vi levde i naturen. Mens grønne trær gav oss trygghet, kunne røde bær varsle om gift. 

Noen mener at opplevelsen av farger også påvirkes av kulturen. For eksempel ble rosa ansett som «maskulint» i Vesten i forrige århundre. Det finnes også indikasjoner på at farger kan kobles til personlighetstrekk. Et studie fra 2022 som så på forholdet mellom farger og testen Big Five, fant at dette faktisk henger sammen. 

Noen mener vi påvirkes mye av farger, andre at vi påvirkes mindre. Men uansett er nok de fleste enige i at fargen i et rom har effekt. Den setter stemninger, og vekker følelser. Den kan gi energi, eller senke pulsen. Det påvirker oss kanskje litt ulikt. Men det finnes likevel ganske utbredte oppfatninger av hvilken virkning ulike farger har. Derfor er det viktig hvilken farge du velger i et rom – for eksempel på kjøkkenet.

Toniton x Norema

Sett farge på kjøkkenet ditt med Toniton

Gjør hverdagen magisk med et kjøkken i herlige fargetoner fra Toniton x Norema. Kombinere kjøkkenfargen med matchende veggfarge, bilderammer, spisebord, stoler, hyller, lamper og annen innredning. Alle produktene er fargesatt med Tonitons farger og alt harmonerer med hverandre, selv om du kombinerer ulike paletter.

Om Toniton

Rødt: Fargen som gir kjøkkenet energi

Rødt er den mest intense, stimulerende fargen. Den aktiverer og motiverer deg, og kan gi mye energi. Rødt kan faktisk trigge pulsen og blodtrykket! Sterkere rødtoner kan vekke følelsen av makt og aggresjon, lysere toner av kjærlighet og lidenskap. Ofte trenger du ikke så mye rødt i et rom. Du bør i alle fall være bevisst på effekten det kan gi. Samtidig kan et rødt kjøkken vekke matglede. Og kanskje følelsen av å reise til et eksotisk sted i verden? Tenk blomstrende trær, terrakotta og duftende krydder.

Brunt: Fargen som gjør kjøkkenet behagelig

Brunt kommer i mange varianter, noen ganger som ubehandlet tre. I alle tilfelle sies brunt å ha en avslappende effekt, som faktisk øker serotoninnivået ditt. Brunt er en varm nøytral jordfarge som kan gi følelsen av trygghet og ro. Brunt sies å hjelpe deg til å komme i kontakt med «ekte» behov, så du ikke glemmer hva som egentlig er viktig. Den fungerer godt som bakgrunnsfarge, og kan stabilisere sterkere farger. Derfor kan et brunt kjøkken gi deg det beste fra to verdener.

Gult: Fargen som fyller kjøkkenet med entusiasme


Akkurat som rødt, er gult aktiverende og gir energi. Men gult er lettere, og sies å gjøre deg glad! Gult vekker optimisme, kreativitet, lekenhet og håp – kanskje fordi det minner om sollys? Gult øker pulsen og blodtrykket, og kan gjøre deg kvikkere og mer alert. Så mye at det faktisk kan virke litt stressende. Derfor bør du tenke smart og balansere, eller velge en dempet gultone. Da er det fortsatt et bra valg på kjøkkenet, for gult vekker appetitten! Så dekk bordet, og server noen gule fristelser.

Grønt: Fargen som gir kjøkkenet balanse


Grønt vekker følelsen av natur. Derfor føles den trygg og «hjemlig» for oss mennesker – vi kommer tross alt opprinnelig fra naturen. Grønt kan dempe hjerterytmen, og hjelpe deg å spare på energien. Grønt vekker følelsen av balanse, kjærlighet og ro. Den sies også å gi håp, styrke og innsikt. Derfor kan du føle deg bedre hvis du er trist, og så omgir deg med grønt. Et grønt kjøkken er altså et godt sted å være! Og kan gi følelsen av at lunsjen er en piknik i det grønne.

Hvitt: «Fargen» som får kjøkkenet til å føles ryddig

Hvitt er som kjent ikke egentlig en farge. Likevel har den vært populært på kjøkkenet lenge. Hvitt assosieres med renhet, ryddighet og orden, og derfor er dét kanskje ikke så rart! Det kan få små rom til å føles større, sies å gi et klart hode og øke evnen til å fokusere. Samtidig kan for mye hvitt føles blendende, sterilt eller ensomt. Derfor er det viktig å tenke smart. Balanser med frodige planter og fint interiør, så føles kjøkkenet både ryddig, og fremdeles lunt. Et perfekt rom for å tenke klart.

Blått: Fargen som gir kjøkkenet ro

Blått er den mest beroligende fargen, og den som er flest menneskers favoritt. Den sies å hjelpe deg med å lande, fokusere, finne ro og føle deg i flyt. Blått demper hjerterytmen og blodtrykket og senker kroppstemperaturen, og derfor brukes den ofte på soverom. Ulike blånyanser kan ha ulik effekt, og du bør huske på uttrykket «feeling blue». Blått kan gi en ro som kan bikke over i melankoli – men med kontraster i interiør gir blått deg et herlig avslappende kjøkken.

Grått: Fargen som gjør kjøkkenet sofistikert

Grått er nøytralt – men inneholder samtidig alle farger. Tenk for eksempel på forskjellen mellom grålilla og grågrønt- Eller prøv å sette en gråtone opp mot enten blått eller gult – grått vil oppleves ulikt, avhengig av kombinasjonen. Derfor er det full av muligheter! Grått sies å roe ned følelser. Det assosieres med selvkontroll og er sofistikert. Så lenge du ikke bruker for mye, for da kan det føles deprimerende. Lek med toner og kombinasjoner som gjør kjøkkenet klasse og ro.

introbilde bada

La våre kjøkkendesignere hjelpe deg

Hver dag er vi med å realisere våre kunders drømmer, og hjelper dem å finne frem til det mest optimale kjøkkenet ut fra de behov de har. Det utfordrer oss og setter krav til at vi setter oss inn i behovene til den enkelte. Sakte men sikkert blir kundens drøm virkeliggjort i former og farger tilpasset hver enkelt kundes unike hjem.

  • Vi designer ditt kjøkken
  • Få pristilbud
  • Tips til praktisk og nytt tilbehør

 

Avtal møte    Finn nærmeste butikk